Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej.

Co to znaczy, że woda jest twarda?

Twardość to jedna z właściwości wody dostarczanej mieszkańcom. Oznacza to, że woda jest bogata w składniki mineralne, głównie wodorotlenki wapnia i magnezu.  W Chełmie mamy wodę twardą. Oznacza to, że posiada ona  ok. 380 węglanów wapnia (mg CaCO3/l).  Polska norma dla wody pitnej wynosi od 60 - 500 mg CaCO3/l.

Czy wiesz, że:
  • typową twardą wodą jest woda mineralna,
  • przykładem miękkiej wody jest woda deszczowa lub z górskich potoków,
  • minerały w wodzie podczas gotowania wytrącają się i tworzą tzw. kamień,
  • picie wody z kranu nie powoduje powstania kamieni w nerkach,
  • są one wynikiem słabego metabolizmu,
  • picie wody z kranu pomaga dostarczać do organizmu minerały niezbędne do życia.

Chełmska woda zawiera:

WAPŃ

Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada m. in. za twardość kości i krzepnięcie krwi. Pomaga także utrzymać równowagę kwasowo - zasadową.  Dzienne zapotrzebowanie wapnia w organizmie ludzkim jest dość wysokie i wynosi 1000 mg/dobę. Chełmska woda zawiera w granicach 80-100 mg/l wapnia. Dużo osób cierpi na niedobór tego pierwiastka w organizmie, dlatego zalecane jest spożywanie wapnia w mleku i wodzie mineralnej. My polecamy picie chełmskiej wody z kranu.

MAGNEZ

Podobnie jak wapń magnez jest pierwiastkiem życia. Działa antystresowo i przeciwzapalnie. Wzmacnia też układ sercowo - naczyniowy oraz pozytywnie wpływa na proces krzepnięcia krwi. Ciekawe jest również to, że obniża poziom cholesterolu. Dzienne zapotrzebowanie dla dorosłego człowieka wynosi 280 - 350 mg/dobę. Chełmska woda posiada ok. 6mg/l magnezu. Zalecane jest spożywanie jabłek, orzechów, białej fasoli oraz kaszy gryczanej. My zalecamy picie chełmskiej kranówki.

SÓD

Sód jest elektrolitem, który m.in. pomaga utrzymać prawidłowe pH organizmu oraz właściwą gospodarkę wodną organizmu. Wpływa na układ nerwowy i mięśniowy. Niedobór sodu może powodować odwodnienie, obniżenie ciśnienia krwi, utratę apetytu, problemy z pamięcią oraz bóle głowy. Sód możemy dostarczyć w postaci soli kuchennej, my jednak proponujemy napić się chełmskiej kranówki.

Informacja o plikach cookie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.